-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Η σωστή επιλογή ενισχυτή και η σωστή χρήση είναι δυο πράγματα που μπορούν να μας εγγυηθούν την μακροζωία του ενισχυτή μας. Υπάρχει τεράστια ποικιλία ενισχυτών στην αγορά όσο αφορά την ισχύ αλλά και την ποιότητα.Ποιος ενισχυτής ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας εξαρτάται βέβαια από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλετε να καλύψετε και η ηχητική στάθμη του ήχου που θέλετε να έχετε. Για να πάρετε την σωστή απόφαση πρέπει να κάνετε μεγάλη έρευνα και αν δεν είστε ειδικός να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό να κάνει μια μελέτη του χώρου σας. Εμείς θα προσπαθήσουμε με δυο λόγια να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.
Ακριβή και φτηνή ποιότητα.
Εκτός από την καλύτερη ποιότητα ήχου που μπορεί να μας προσφέρει ένας ακριβότερος ενισχυτής , πιθανόν διαθέτει επιπλέων κάποια κυκλώματα αυτοπροστασίας . Αν τα κυκλώματα αυτά δεν υπάρχουν κάνουν τον ενισχυτή ευάλωτο σε κάποια κακομεταχείριση και μας καθιστούν υπευθύνους για την σωστή χρήση του. Ένας φτηνότερος ενισχυτής μπορεί να ανεβάσει πιο εύκολα θερμοκρασία γιατί έχει μικρότερο σύστημα ψύξης ( ψήκτρες ). μπορεί επίσης η ισχύς του να μην ανταποκρίνεται στην αναγραφόμενη . Φυσικά είναι πιθανόν και κάποιος ακριβός επώνυμος ενισχυτής να είναι υπερτιμημένος και να μην αξίζει τα χρήματα του.
Σημαντικό πρέπει να αγοράζουμε πάντα ενισχυτή μεγαλύτερης ισχύος από αυτόν που χρειαζόμαστε. Αν έχουμε αποθέματα ισχύος ειναι σίγουρο οτι ο ενισχυτής μας θα δουλέψει καλύτερα ποιό ποιοτικά και πιο ξεκούραστα. Αν κάνουμε την σωστή επιλογή δεν θα χρειαστεί ποτέ να αναγκάσουμε τόν ενισχυτή να φτάσει στον κορεσμό ( στα επίπεδα που θα ανάψουν σχεδον μόνιμα τα led clip ) το οποίο είναι κακό τόσο για τον ενισχυτή οσο και για τα ηχεία μας.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή θα πρέπει να γίνει σε έναν καλά αεριζόμενο χώρο , και να γίνεται τακτικός έλεγχος των αεραγωγών μήπως έχουν φράξει και ο ενισχυτής δεν αερίζεται σωστά.
Η σύνδεση των ηχείων πρέπει να γίνει σωστά για να μπορέσει ο ενισχυτής να δουλέψει στο σωστό φορτίο έτσι ώστε να μην καούν οι έξοδοι. Κανένας ενισχυτής δεν κάνει να δουλέψει σε χαμηλότερο ωμικό φορτίο από αυτό που ορίζει ο κατασκευαστής. Οι περισσότεροι ενισχυτές έχουν 4Ω ελάχιστο φορτίο και λίγοι τα 2Ω . Πρέπει να διαβάσουμε προσεκτικά το manual του κατασκευαστή. Όλοι οι πιο πάνω λόγοι αποτελούν αιτία για να καεί ένας ενισχυτής και να ακυρωθεί η εγγύηση .
Για μεγάλες ηχητικές εγκαταστάσεις ιδανική λειτουργία θα ήταν τα 8Ω . Ο ενισχυτής αποδίδει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και δουλεύει πιο ξεκούραστα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η σύνδεση αυτή αναφέρεται σε ένα ηχείο 8Ω στο κάθε κανάλι . Για μικρότερες ηχητικές εγκαταστάσεις που δεν υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις ποιότητας, μπορεί να γίνει παράλληλη σύνδεση δυο ηχείων 8Ω στο κάθε κανάλι ο ενισχυτής θα δουλέψει στα 4Ω ,
Την σύνδεση και λειτουργία του ενισχυτή στα 2Ω δεν την προτείνουμε , ο ενισχυτής δουλέυει με υψηλή παραμόρφωση και σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας . Αν απαραίτητα χρειάζεται να συνδέσουμε περισσότερα ηχεία σε ενα κανάλι, προτείνουμε την παράλληλη σύνδεση 3 ηχείων 8Ω για λειτουργία στα 2,7Ω είναι πολύ καλύτερα.
Πιο κάτω θα δείτε παραδείγματα με το σωστό τρόπο σύνδεσης των ηχείων ανάλογα με την ωμική αντίσταση που θέλετε να έχετε .